Andrada Cilibiu, activistă feministă la Centrul FILIA și Alexandra Nadane, director executiv al Centrului de Consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” s-au contrat în emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai” pe tema avortului prin tratamente medicamentoase prin telemedicină, o practică deja utilizată în Republica Moldova.
„Ziceam de Republica Moldova, când au introdus avortul prin telemedicină, am scris și noi către Ministerul Sănătății și către Parlament că ar trebui să introducem avortul prin telemedicină, în timpul pandemiei”, spune Andrada Cilibiu.
„Asta e o chestie extrem de nesigură pentru femei. Am aici un studiu făcut în Finlandia între 2000 și 2006, pe toate femeile care au făcut avort – 15,6% rată de hemoragie pentru avortul medicamentos. Sunt foarte multe mărturii. Dumneavoastră ați adus un studiu în discuție care e foarte controversat”, intervine Alexandra Nadane.
„Tocmai m-am întâlnit cu niște doctori din Republica Moldova, care de fapt au coordonat prima cercetare care s-a făcut pe eficiența avortului medicamentos prin telemedicină în Republica Moldova. O cercetare care a fost supervizată de stat, de altfel și au avut o rată de 1% de situații în care a fost vorba de un avort incomplet și femeia respectiva a trebuit să facă avort chirurgical. Pastilele sunt și recomandarea principală a Organizației Mondiale a Sănătății, care crede în puterea femeii de a alege și de a lua decizii asupra propriului corp, adică în capacitatea de a lua singură decizii. Femeia nu ar trebui să fie privită doar prin prisma identității de victimă sau că apartinând bărbatului sau comunității”, adaugă Andrada Cilibiu.
„Onest, noi nu luăm medicamente fără prescripție medicală și fără să te vadă un medic și noi vrem avorturi medicamentoase prin medicină?”, răspunde Alexandra Nadane.